سلامت در نوروز؛
نوروز، تغذیه و خود مراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت
بیماران مبتلا به دیابت لازم است در مورد واحدهای کربوهیدرات مصرفی و مقدار قرص ها یا دوز انسولین، دقت و توجه ویژه داشته باشند و در نوروز و دید و بازدیدها که انواع تنقلات و شیرینی ها تعارف می شود؛ این موضوع اهمیت بیشتری پیدا می کند. در این میان مهمترین نکته، جلوگیری از افت یا افزایش زیاد قند خون در این ایام است.
- بیماران مبتلا به دیابت که مبتلا به فشارخون بالا هم هستند، در مصرف آجیل شور باید احتیاط کنند.
- آجیل ها یا مغزهای روغنی، محتوای چربی بالاتری نسبت به کربوهیدرات دارد، بنابراین اگرچه به عنوان میان وعده کربوهیدراتی در کسانی که انسولین می زنند، قابل محاسبه نیست، اما به لحاظ میزان انرژی دریافتی باید در نظر گرفته شود. بنابراین بهتر است در صورت مصرف آجیل و مغزها، از حجم و کالری وعده اصلی غذایی بعدی کم شود.
- در مورد شیرینی تا حد امکان بهتر است شیرینی های خامه ای، شکلاتی و مربایی، گز و سوهان را انتخاب نکرده و سعی شود شیرینی های ساده با حجم کوچک و یا شکلات تلخ با خلوص بالای هفت و نیم درصد انتخاب شود.
- به جای قند و شکر، به دلیل محتوای فیبر و شاخص گلایسمی پایین تر، می توان از توت خشک یا مویز استفاده کرد.
- همراه داشتن شکلات و بیسکوییت برای جلوگیری از افت احتمالی قند خون لازم است.
- برای دید و بازدیدها تا جای امکان، فواصل نزدیک را پیاده روی کنید.
- بهتر است بیماران مبتلا به دیابت، در هنگام سفرهای نوروزی و یا بیرون رفتن، دستگاه گلوکومتر به همراه داشته باشند.
- تا حد امکان امکان صبحانه را از برنامه غذایی حذف نکنید.
- پروتئین ها باید حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد کالری روزانه شما را تامین کنند؛ اگر چه در مواردی که آسیب کلیوی ناشی از دیابت وجود دارد، این مقادیر باید کمتر شود.
- در مهمانی ها ها اول میوه میل کنید تا میل به شیرینی خوردن فروکش کند.
- در مورد خورش ها انواع کم شیرین و کم چرب انتخاب شود.
- تا جایی که امکان دارد از سبزی های خام استفاده کنید، چرا که پخت غذا، از میزان فیبر موجود در آن می کاهد.
مصرف فیبر
مصرف روزانه فیبر در مبتلایان به دیابت بهتر است دست کم ۲۰ گرم باشد. بنابراین از مواد غذایی زیر که محتوای فیبر خوبی دارند، بیشتر استفاده کنید:
- نان جوی سبوس دار، نان سنگگ، جوی پوست نکنده
- بادام زمینی، فندق، گردو
- انواع لوبیا و عدس، سویا
- سبزی ها شامل لوبیا سبز، نخود فرنگی، هویج، گل کلم، اسفناج
- میوه ها شامل توت فرنگی، گلابی و سیب، به ویژه با پوست/ف.نوروزی فرد
«راضیه حسینی» کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز